Malabsorptie: het verminderd functioneren van de dunne darm

De dunne darm heeft een belangrijke taak, namelijk het opnemen van belangrijke voedingsstoffen uit de voedingsmiddelen die in de darm terecht komen. Bij de meeste mensen functioneert de dunne darm goed en krijgt het lichaam voldoende gezonde voedingsstoffen van de darm, maar dit is niet bij iedereen het geval. Is de dunne darm niet goed in staat om de voedingsstoffen uit voedingsmiddelen te halen en aan het lichaam te geven, dan wordt er gesproken over malabsorptie.

De oorzaken van malabsorptie

Er zijn diverse mogelijke oorzaken van malabsorptie van de dunne darm. Ten eerste kan het zo zijn dat de dunne darm niet voldoende stoffen kan opnemen omdat er te weinig spijsverteringsenzymen of spijsverteringssappen aanwezig zijn in de darm. Is dit het geval, dan ligt de oorzaak in de alvleesklier.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je dunne darm niet voldoende voedingsstoffen op kan nemen door een aantasting van het slijmvlies in de dunne darm. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de ziekte van Crohn of een infectie.

Tot slot kan het ook zo zijn dat de dunne darm bepaalde voedingsstoffen niet goed op kan nemen, zoals bij gluten het geval is als je een glutenallergie hebt en bij lactose het geval is als je een lactoseallergie hebt.

De symptomen van malabsorptie

Malabsorptie zorgt voor vervelende klachten. Denk hierbij aan grote hoeveelheden ontlasting (vaak met een lichte kleur), winderigheid, een opgeblazen gevoel, onverklaarbaar gewichtsverlies, buikpijn en buikkrampen, vermoeidheid en verzwakking en verstoppingen of juist diarree. Wordt de aandoening niet behandeld, dan kunnen er in het lichaam tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Dit kan weer leiden tot andere problemen, waaronder bloedarmoede of ondervoeding.

Heb jij het idee dat je te maken hebt met malabsorptie? Ga dan naar de huisarts en laat je goed onderzoeken. Is er inderdaad sprake van deze aandoening, dan moet er namelijk een behandeling gestart worden om de symptomen van malabsorptie te bestrijden en te voorkomen dat je door deze aandoening met andere aandoeningen als bloedarmoede en ondervoeding te maken krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>