Borstkanker: dit zijn de belangrijkste symptomen

Borstkanker is een veelvoorkomende kankersoort bij vrouwen: ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met deze vorm van kanker. Om de behandeling van borstkanker zo goed mogelijk te laten slagen, is het belangrijk om er snel bij te zijn als je borstkanker hebt. Een goede manier om dit te doen, is door je borsten regelmatig te controleren op de verschillende symptomen van borstkanker. In dit artikel lees je welke symptomen dit zijn, zodat je weet waar je op moet letten bij het controleren van je borsten.

De belangrijkste symptomen van borstkanker

Borstkanker laat niet altijd dezelfde symptomen zien, maar er zijn enkele verschijnselen die wel bij de meeste dames met borstkanker voorkomen. De belangrijkste symptomen van deze vorm van kanker, zijn de volgende:

  • Een harde knobbel in de borst.
  • Een deukje of kuiltje in de huid van de borst.
  • Een ingetrokken tepel.
  • Schilferingen of roodheid van de tepel of rond de tepel.
  • Pijn in de borst, die langdurig aanhoudt en vooral in het klierweefsel voelbaar is.
  • Een rode borst die warm aanvoelt.
  • Een wondje op de borst dat maar niet wil genezen.
  • Ongewone afscheiding van vocht of bloed uit de tepel.

Herken jij jezelf in een of meerdere symptomen van borstkanker? Ga dan naar de dokter om jouw borsten te laten onderzoeken. Negeer het symptoom in ieder geval niet, ook niet als je twijfelt. Je kunt beter voor niets naar de dokter gaan dan te lang wachten met het bezoeken van een huisarts.

De borsten controleren: doe het regelmatig!

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden eens per twee jaar opgeroepen voor een mammogram, maar het is verstandig om je borsten vaker te onderzoeken. Voel minimaal eens per drie maanden eens goed aan je borsten en controleer ook of je borsten er gezond uit zien. Loop alle bovenstaande symptomen na en je weet zeker dat je jouw borsten goed controleert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>