Alles wat je moet weten over wanen bij een psychose

Een waan is een bepaalde gedachte, die niet overeen komt met de werkelijkheid. Heb je een waan, dan ben je niet van deze betreffende gedachte af te brengen. Ook niet door middel van logisch redeneren, want dit lukt niet goed als je een waan hebt. Een waan is vaak een symptoom van een psychose. Duurt een waan langer dan drie maanden, dan wordt er gesproken over een waanstoornis.

Op deze pagina lees je meer over wanen. Zo lees je niet alleen wat de kenmerken van een waan zijn, maar ook welke soorten wanen er zijn.

De kenmerken van een waan

Iemand met een waan ervaart precies dezelfde gebeurtenissen als andere mensen. Het enige verschil tussen deze persoon en de mensen om de persoon heen, is dat hij of zij andere conclusies aan de gebeurtenissen koppelt. Deze conclusies zijn vaak niet erg logisch en moeilijk voor te stellen voor mensen die de waan niet hebben. Een waan is overigens is iets anders dan een hallucinatie. Bij een hallucinatie ziet, hoort of voelt men namelijk dingen die er niet zijn.

Verschillende soorten wanen

Wanen worden onderverdeeld in twee categorie├źn, namelijk niet-bizarre wanen en bizarre wanen. Niet-bizarre wanen zijn denkbeelden die niet met de werkelijkheid kloppen, maar de ingebeelde situatie kan zich in werkelijkheid wel voordoen. Het is een waan, maar het is geen waan die niemand zich voor kan stellen. Onder de niet-bizarre wanen vallen onder andere het grootheidswaan, de vervolgingswaan, de somatische waan en de infideliteitswaan.

Bizarre wanen zijn waanidee├źn die ver van de werkelijkheid af liggen. Een niet-bizarre waan kan iemand het idee geven dat hij of zij gevolgd wordt door de politie, terwijl een bizarre waan iemand bijvoorbeeld het idee geeft dat hij of zij gevolgd wordt door buitenaardse wezens. Onder de bizarre wanen vallen onder andere de schuld- of zondewaan en de referentiewaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>