Botontkalking voorkomen: 3 belangrijke tips

Botontkalking of osteoporose is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij oudere mensen. Een vervelend gevolg van botontkalking, is het feit dat de botten minder sterk zijn. Dit betekent dat de botten gemakkelijker en sneller kunnen breken.

Iedere oudere heeft grote kans om osteoporose te ontwikkelen. Ben jij al wat meer op leeftijd en wil je voorkomen dat jouw botten gaan ontkalken? Lees dan in dit artikel welke drie tips je kunt gebruiken om botontkalking te voorkomen of in ieder geval zo goed en lang mogelijk tegen te houden.

Tip 1: neem voldoende calcium

Calcium is erg belangrijk voor de botten. Deze stof zorgt niet alleen voor botvorming bij jongere kinderen, maar ook op volwassen leeftijd. Ieder menselijk lichaam heeft een bepaalde dagelijkse behoefte aan calcium. Ben je bang voor botontkalking of heb je al te maken met osteoporose, dan is het belangrijk om aan deze dagelijkse behoefte te voldoen. Dit doe je door evenwichtige voeding te eten en voldoende gezonde zuivelproducten te nemen. Eventueel kun je ook calciumsupplementen gebruiken om extra calcium binnen te krijgen.

Tip 2: neem vitamine D3 en magnesium

Vitamine D3 en magnesium zorgen ervoor dat het calcium dat jouw lichaam binnenkomt, goed wordt opgenomen. Je kunt wel voldoende calcium nemen, maar als je niet voldoende vitamine D3 en magnesium binnen krijgt heb je hier niet zo veel aan. Let daarom niet alleen op de dagelijkse inname van calcium, maar ook op de dagelijkse inname van vitamine D3 en magnesium. Eventueel kun je supplementen nemen om deze stoffen voldoende binnen te krijgen.

Tip 3: beweeg voldoende

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die te weinig bewegen, meer kans hebben om botontkalking te ontwikkelen. Door voldoende te bewegen, kun je namelijk je botsterkte flink verhogen. Experts raden aan om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Je hoeft niet naar de sportschool om hard te trainen, maar je kunt ook gewoon een eindje fietsen of wandelen om de dagelijkse bewegingsnorm te halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>