ARFID: de behandeling van deze vervelende eetstoornis

ARFID is een vrij nieuwe eetstoornis die pas in het jaar 2013 opgenomen is in de ‘bijbel’ voor psychiaters. Heb je ARFID, dan heb je een irrationele angst voor bepaalde voedingsstoffen. Dit kan komen door de smaak van de voedingsstoffen, maar ook door de kleur, geur of textuur van de voeding. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om vlees te eten omdat je ooit ziek bent geworden van bedorven vlees, maar je kunt ook bang zijn om hard voedsel te eten door de angst voor verstikking.

ARFID brengt veel vervelende problemen met zich mee, waaronder over- of ondergewicht, angst om te eten en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Heb jij te maken met ARFID en wil je deze eetstoornis behandelen, zodat je minder of helemaal geen last meer hebt van de gevolgen van deze eetstoornis? Lees dan meer over de behandeling van ARFID in dit artikel.

De behandeling van ARFID

Tot nu toe is er nog maar weinig research gedaan naar de beste behandelingsmethoden voor ARFID. Wat in ieder geval eerst moet gebeuren, is het achterhalen van de oorzaak van de eetstoornis. Is de oorzaak van de eetstoornis bekend, dan kan gemakkelijker achterhaald worden hoe de eetstoornis behandeld moet worden. Zo kan men met gedragstherapie starten om de oorzaak van AFRID te bestrijden, zodat de eetstoornis minder wordt of verdwijnt.

ARFID: tips tegen deze eetstoornis

Heb je te maken met een kind met ARFID? Dan kunnen onderstaande drie tips je helpen om jouw kind zo goed mogelijk te ondersteunen bij het bestrijden van deze eetstoornis:

  1. Probeer niet te veel aandacht te geven aan het eten. Door de aandacht op het eten te leggen en dan vooral op de verkeerde manier, wordt ARFID vaak alleen maar erger.
  2. Vermijd overbeschermend gedrag. Geef niet te veel toe aan de wensen van je kind om hem of haar toch te laten eten, want dit zorgt vaak voor verkeerde gewoonten bij het kind.
  3. Straf je kind niet als hij of zij niet wil eten, want dit kan het tegenovergestelde effect hebben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>