Een relatie met een borderliner: drie tips

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die vrij veel voorkomt, zowel onder mannen als vrouwen. Vooral rond het twintigste levensjaar kan de persoonlijkheidsstoornis zich heftig uiten en dit is niet alleen moeilijk voor de borderliner zelf, maar ook voor de partner van de borderliner. Heb jij een relatie met iemand die borderline heeft en heb je soms geen idee hoe je met deze stoornis om moet gaan? Gebruik dan de tips in dit artikel om op de juiste manier te reageren op je partner met borderline.

Tip 1: geef je grenzen aan

Het is belangrijk om duidelijk te zijn in het contact met je partner. Je vertelt hem of haar niet alleen wat je wel goed vindt, maar ook duidelijk wat je niet goed vindt. Door je grenzen aan te geven, weet je partner precies waar hij of zij aan toe is. Het kan gebeuren dat grenzen overschreden worden, maar dan kun je hier goed over praten. Heb je jouw grenzen nooit aangegeven, dan is dit al lastiger.

Tip 2: ga je niet de hulpverlener uithangen

Het is heel lief dat je jouw partner wil helpen met zijn of haar stoornis, maar het is niet de bedoeling dat je de hulpverlener uit gaat hangen. Geef geen advies aan je partner, maar laat dit over aan een gespecialiseerde expert. Jij blijft gewoon de partner, terwijl de hulpverlener ervoor zorgt dat je partner de juiste adviezen en ondersteuning krijgt in zijn of haar stoornis.

Tip 3: neem genoeg tijd voor jezelf

Een relatie met een borderliner kan erg heftig zijn. Om ervoor te zorgen dat het goed gaat, is het belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Ga bijvoorbeeld regelmatig in je eentje sporten, doe genoeg leuke dingen met je vrienden of vriendinnen zonder je partner en wees niet bang om af en toe te zeggen dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Zeg je dit op de juiste manier, dan is dit doorgaans geen probleem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>