Alles wat je moet weten over borderline

Borderline is een van de tien bekende persoonlijkheidsstoornissen. De stoornis wordt ook wel emotieregulatiestoornis genoemd en bevindt zich in het grensgebied (borderline) van de psychose en neurose. Mensen met borderline zijn vaak niet in staat om op de juiste manier met emoties en bepaalde gevoelens om te gaan, met verschillende problemen tot gevolg. Meer weten over deze veel voorkomende persoonlijkheidsstoornis? Lees dan meer over borderline op deze pagina.

De verschijnselen van borderline

Er zijn diverse verschijnselen waar je borderline aan kunt herkennen, namelijk impulsiviteit, stemmingswisselingen, zwart-wit denken, dissociatieve verschijnselen, psychotische verschijnselen (achterdocht, stemmen horen, et cetera), extreme angst om verlaten te worden, automutilatie en identiteitsproblemen (weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, et cetera). Vooral de stemmingswisselingen komen veel voor, al laten mensen met borderline dit niet duidelijk aan de wereld zien. Vaak weten alleen mensen in de directe omgeving dat iemand borderline heeft: voor de rest weten de patiƫnten het goed verborgen te houden.

De oorzaken van borderline

Borderline wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van biologische factoren (erfelijkheid en aanleg) psychische factoren (ingrijpende ervaringen en gevoelens in het verleden) en sociale factoren (gevoelens van onveiligheid, onzekerheid, et cetera). Per persoon verschilt het hoe borderline precies ontstaan is en vaak wordt de oorzaak van het probleem helemaal niet duidelijk in kaart gebracht.

De prognose van borderline

Borderline is het ergst voor het dertigste levensjaar, als het leven nog vrij roerig en onstabiel is. Bij veel mensen met borderline nemen de verschijnselen rond het dertigste en veertigste levensjaar vanzelf af, bijvoorbeeld omdat relaties stabiliseren. Sommige mensen verliezen de diagnose van borderline zelfs op een bepaalde leeftijd. Na drie jaar heeft nog ongeveer 60 procent van de patiƫnten borderline. Na 15 jaar is dit nog 25 procent. 1 op de 10 mensen met borderline overlijdt door zelfmoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>